01/01/2009

ΔΩΡΕΑΝ μουσική (FREE music)



Σας έχω καλά νέα και κακά νέα. Τα κακά νέα είναι ότι δεν θα σας πούμε από που να πάτε να κατεβάσετε μουσική παρανόμως. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να ακούτε μουσική κάθε μέρα, όλη μέρα, όλοι όσοι είστε κολλημένοι στην όθόνη του υπολογιστή σας, έτσι κι αλλιώς. Ναι, δεν υπάρχει μόνο το Youtube για να stream-άρετε μουσική, αλλά πολλά, πάρα πολλά sites όπου μπορείτε να ανακαλύψετε νέους καλλιτέχνες ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, να μάθετε τι ακούν οι φίλοι σας, να απολαύσετε ώρες ατελείωτες κάθε είδους μουσική (και η μαγική λέξη) ΔΩΡΕΑΝ.

Profile-based
Κάθε μουσικό συγκρότημα που σέβεται τον εαυτό του έχει ένα προφίλ στο MySpace και το Last.fm. Εκτός από εξαιρετικές βάσεις δεδομένων (βιογραφικά, φωτογραφίες, tour dates, free streams κτλ.) τα sites αυτά ενδείκνυνται για social networking καθώς μπορείς και εσύ ο ίδιος να φτιάξεις ένα profile, να δημιουργήσεις ένα δίκτυο με φίλους και να δεις τι ακούνε οι άλλοι. Ο Last.fm έχει ένα πάρα πολύ απλό σύστημα: στήνεις ένα library με groups που σ'αρέσουν και αυτόματα σου stream-άρει κομμάτια που "μοιάζουν" με τους καλλιτέχνες και το είδος μουσικής που ακούς. Πέρα από αυτό, υπάρχει εξειδικευμένο radio για κάθε artist (που περιλαμβάνει similar bands - πχ Radiohead radio, καθώς και radios by tag - πχ Relax Radio). Δυστυχώς, πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι το Last.fm πλέον θα λειτουργεί βάσει μηνιαίας συνδρομής της τάξεως των 3 ευρώ (via pestaola.gr) Το Spotify βέβαια έχει 10 ευρώ συνδρομή, οπότε ας μην μας πιάνει και πανικός. Παρόμοια sites είναι το Imeem, το Deezer, το Finetune, καθώς και το Jamendo, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα Blip.fm και Audiotwit που επιτρέπουν να ενημερώνεις τους φίλους σου τι μουσική ακούς σε real time (κάτι σαν το Twitter για μουσική).

Streaming
Το Grooveshark (ένα από τα καλύτερα sites όλων των εποχών) είναι μία μηχανή αναζήτησης που βρίσκει και stream-άρει ό,τι τραγούδι του ζητήσεις, έχει ολόκληρα albums, σ'άφήνει να κάνεις λίστες, έχει τέλειο design και είναι παντελώς δωρεάν. Καταπληκτικό site για ανακάλυψη νέας μουσικής είναι και το We Are Hunted (περιγράφει τον ευτό του ως "The Online Music Chart") που αναδεικνύει τα 99 πιο δημοφιλή τραγούδια του web. Παρόμοιας λογικής είναι και το JustHearit, το Snuzu και το Jogli (με stream ολόκληρων άλμπουμ), το Snogza, το Skreemr, καθώς και το ccmixter (που μάλιστα εξειδικεύεται στα remixes και τα samples και έχει editor's picks, recommendations κτλ). Τέλος υπάρχουν και sites όπως ή το Maestro και το MediaMaster, όπου μπορείς να ανεβάσεις το music library του Η/Υ σου και να το μοιραστείς με τους φίλους σου.

Downloads
Για νόμιμα pay-to-download MP3s ξέρετε ήδη το Amazon, το 7digital και φυσικά, τα itunes. Πλέον υπάρχουν πάρα πολλές ιστοσελίδες που προσφέρουν free downloads νόμιμα (ίσως η πιο ενημερωμένη λίστα είναι αυτή του Fried Beef με τα 40 καλύτερα sites με δωρεάν μουσική). Εμείς θα επισημάνουμε το Beatport και θα επιμείνουμε στο emusic.
1) Γιατί είναι νόμιμο χωρίς να είναι ακριβό (τα 50 mp3 αντιστοιχούν σε μία συνδρομή περίπου 12 ευρώ)
2) Γιατί εστιάζει στην independent αγορά και προτείνει συνέχεια νέα μουσική.
3) Γιατί συγκρίνει το προφίλ σου με άλλους χρήστες για να σου δώσει ιδέες για άλλα tracks ή bands που μπορεί να ταιριάζουν στη συλλογή σου.

Πολύ ενδιαφέρον και το Magnatune που συνεργάζεται με ανεξάρτητους καλλιτέχνες ("you get great music, they get 50%")

Playlists
Το ProjectPlaylist ενδείκνυται αν έχεις blog, myspace ή άλλο site και θέλεις να ανεβάσεις μία λίστα με τραγούδια να παίζει παράλληλα με την πλοήγηση (ή κατά βούληση). Τέλη του 2008 δυστυχώς έκλεισε (μέχρι νεωτέρας) το mixwit -το πιο αγαπημένο μου music site όλων των εποχών- που σε άφηνε να φτιάξεις μία mixed tape και να τη σώσεις ως λίστα με ό,τι artwork θέλεις. Θυμάσαι; Τότε που έπαιρνες δέκα-δέκα τις TDK; Τώρα βλέπω ότι και τα αντίστοιχα muxtape και opentape υπολειτουργούν - αλλά ελπίζω σε... καλύτερες ημέρες.

...

Κάποτε γουστάραμε κάποιον και του γράφαμε μία... κασσέτα. Μετά αρχίσαμε τα CD για το αυτοκίνητο. Μετά του γεμίσαμε ένα dataCD με mp3s. Μετά δανειστήκαμε το ipod του και του μεταφέραμε ένα σκασμό τραγούδια. Μετά του πήραμε έναν εξωτερικό σκληρό για την γιορτή του. Σήμερα μπορούμε απλά να στείλουμε ένα link. Αυτά είναι.

Πολλά πολλά ευχαριστώ στον @cybereddie για την έρευνα.

8 comments:

  1. Παιδιά μας ανοίξατε τα μάτια! Να' στε καλά!

    ReplyDelete
  2. μπραβο, πολυ χρησιμο...

    ReplyDelete
  3. συγχαρητηρια!!καταπληκτικο post!

    ReplyDelete
  4. poly kalooo!!!
    Mpravo!

    Lena

    ReplyDelete
  5. Ξερετε κανενα site οπου μπορω να κατεβασω δωρεαν τραγουδια για το αυτοκινητο;;;PLEASE βοηθηστε με !!!!

    ReplyDelete
  6. to spinner.com prosferei kathe mera ena mp3 free download. Exei arketa diamantia sti lista

    ReplyDelete
  7. Great ringtone ringtone
    Do you feel the ringtone of your cell phone is boring? Want to own the unique and unique ringtone on your phone? Today I will share with you the best quality ringtones. Download the best free cell phone ringtone at my homepage: https://ringtonesmobile.net/

    These are the top audio in 2018, you can install by following the instructions:

    - Hamara Hal Na Pucho ringtone download
    - Tareefan ringtone download
    - Despacito ringtone download
    - Koi Vi Nahi ringtone download
    - Naino Ki Jo Baat ringtone download

    I need your comments to change the ringtone world. Hope my ringtone makes you happy. Thank you for your attention.

    ReplyDelete

  8. Juju - is a style of Nigerian famous music, got from customary Yoruba percussion. It advanced during the 1920s in urban clubs over the nations. https://many-ringtones.com/

    ReplyDelete