23/06/2009

Όλα όσα θέλατε να μάθετε για τον (Άγιο) Μαυρίκιο

... και ντρεπόσασταν να ρωτήσετε.

1. Για αρχή ο Μαυρίκιος δεν είναι Άγιος. ΟΚ, ομολογώ ότι είναι Παραδεισένιο το τοπίο, αλλά ειλικρινά δεν την έχω πιάσει αυτή την ελληνική πρωτοβουλία. Στα αγγλικά λέγεται απλά Mauritius και στα γαλλικά île Maurice (= το νησί του Μαυρικίου). O καιρός είναι ανάποδος (δηλαδή τώρα που πήγα είναι και καλά χειμώνας) αλλά η θερμοκρασία είναι γύρω στους 25 βαθμούς και κάνεις μπάνιο κανονικότατα. Μπορεί βέβαια στο άσχετο να πιάσει βροχή και να γίνεις μούσκεμα (το βράδυ έχει πολλή υγρασία, τζίβα το μαλλί συνέχεια)

2. Αν είσαι σκράπας στην γεωγραφία (όπως εγώ) μάθε ότι ο Μαυρίκιος είναι στον Ινδικό ωκεανό (δηλαδή ανάμεσα σε Αφρική και Ινδία) απέναντι από την Μαδαγασκάρη και (πολύ πιο) κάτω από τις Σεϋχέλλες. Μάθε επίσης ότι έχουμε μόνο μία ώρα διαφορά (GMT+3h), - πράγμα πολύ πρακτικό αν σώνει και ντε θέλεις να μπλέξεις με Μαυρικιανό σε μία σχέση από απόσταση. Η πρωτεύουσα λέγεται Port Louis και δεν έχω ιδέα πως είναι γιατί δεν πήγα ποτέ (ήμουνα πολύ απασχολημένη να πίνω γάλα καρύδας και να τρώω παπάγια και ανανάδες στις παραλίες).

3. Οι Μαυρικιανοί είναι γαμώ τα άτομα γιατί μιλάνε (άπταιστα) τρεις γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά και creole). Tα creole μοιάζουν με γαλλικά (λένε) αλλά εγώ δεν τους πιστεύω γιατί κι εγώ μιλάω πέντε γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και την γλώσσα του σώματος) αλλά δεν καταλάβαινα το Χριστό μου.
4. Το τοπικό νόμισμα είναι τα ruppees και αν αποφύγεις τα τουριστικά μαγαζιά μπορείς να ζήσεις σαν βασιλιάς. Σκέψου ότι ένα roti (κάτι σαν vegeterian γύρος, με άραβική πίτα) κάνει 20Rs, δηλαδή 44 euro cents (ουάου) και μία pina collada (η καλύτερη που έχεις πιει στη ζωή σου), σε καλό εστιατόριο, κάνει λιγότερο από 4 euro (ναι, αλήθεια).

5. To φαγητό τους (μία μείξη Ινδικού, Κινέζικου και Creole) είναι καυτερό και τα buscopan στο ντουλάπι μου μπορούν να σου το επιβεβαιώσουν. Γενικά πέφτει πολύ ρύζι (σχεδόν απαραίτητο σε κάθε γεύμα), curry, ψαρικά σε προκλητικά χαμηλές τιμές (γαρίδες, καραβίδες, καβούρια, αστακοί, μύδια, στρείδια, ό,τι θες) και ΟΚ, δεν τρώνε μοσχαρίσιο κρέας, γιατί οι περισσότεροι είναι Ινδουιστές και η Αγελάδα είναι ιερό ζώο, δεν την τρώμε, μη κακό.
6. Στην όψη οι περισσότεροι Μαυρικιανοί είναι σαν Ινδοί, αλλά κάποιοι έχουν καταγωγή και από την Αφρική, την Κίνα ή και την Γαλλία. Γενικά θέλουν να φάνε τα λεφτά σου (σου πουλάνε τα πάντα πολύ ακριβότερα από ό,τι θα τα πούλαγαν σε κάποιον ντόπιο) αλλά είναι τόσο συμπαθητικοί και αυθεντικοί που τους αφήνεις να σε πιάσουν κορόιδο και λες και ευχαριστώ. Ένας συνηθισμένος μισθός (εργάτη) είναι κατά μέσο όρο 3.000Rs = 66 euros. To μήνα. Ναι.


7. Παράγουν και εξάγουν ζάχαρη. Μιλάμε για πολλή ζάχαρη. Σε ό,τι γεύση μπορείς να φανταστείς, ζάχαρη με γεύση καφέ, ζάχαρη - καραμέλα, ζάχαρη΄- μέλι, ζάχαρη σε κύβους, σε σκόνη, άχνη ό,τι θες. Όλοι οι δρόμοι είναι πήχτρα στο ζαχαροκάλαμο. Ξέρεις τι άλλο φτιάχνεται με ζαχαροκάλαμο; Το ρούμι. wink wink.
8. Αγαπημένη ελληνίδα νύφη, παντρεύεσαι φέτος και έχεις τρελαθεί στο άγχος; Φοβάσαι ότι θα σε σφίγγει το νυφικό και ότι δεν έχεις μάθει καλά τα βήματα του χορού; Πάρε βαθιές ανάσες και χαλάρωσε γιατί ευτυχώς για σένα δεν είσαι ινδουίστρια. Οι γάμοι στον Μαυρίκιο διαρκούν όχι μία, όχι δύο, όχι τρεις, αλλά πέντε ολόκληρες μέρες. Για κάθε μέρα χρειάζεσαι άλλο saree (το οποίο δένεται με τέτοιο τρόπο ώστε φαίνονται και λίγο οι πλάγιοι... κοιλιακοί if you know what I mean) πέντε φορές το μαλλί και το μακιγιάζ, πέντε ζευγάρια παπούτσια, πέντε φορές φωτογράφιση και βίντεο, πέντε φορές χαιρετούρα με όλο το σόι, πέντε φορές μουσική, χοροί και πανηγύρια - δύο (πάλι καλά) φορές κοπή της τούρτας και πρόποση στο γαμπρό και την νύφη. Ήμουν εκεί. Το έζησα. Πέντε φορές.

9. Trivia: (η άχρηστη πληροφορία της ημέρας). Ο ψαράς (μιλάμε σκισμένο παντελόνι, τρύπια μπλούζα, μαύρα νύχια και όλο το πακέτο) που κάνει με τη βάρκα του το δρομολόγιο Poudre D'Or (ψαροχώρι) - île aux Bernaches (ακατοίκητο παραδεισένιο νησάκι) έχει βγει μίστερ Μαυρίκιος σε διαγωνισμό body building του 2008 (!)

10. Ό,τι ξέρεις για το Bollywood είναι αλήθεια.

Άκου Αυτό:



This is not a travel blog. To ξέρω. Αλλά εμένα ήταν η πρώτη μου φορά εκτός Ευρώπης και είμαι πολύ ενθουσιασμένη και το blog είναι δικό μου και το κάνω ό,τι θέλω, εντάξει;

16 comments:

  1. hmmm... looks like a travel blog to me...

    ReplyDelete
  2. Αχ ζηλεύω τα θαλασσινά!!!

    Χαίρομαι που περασες καλα...

    Αντε και Χαβάι

    ReplyDelete
  3. @Anonymous από αύριο θα επανέλθει στα 'φυσιολογικά' του - this was a one off.
    Αν γίνω πλούσια και ταξιδεύω πιο συχνά, ας κάνω ένα άλλο μπλογκ να το λέμε www.napasekei.gr :P

    ReplyDelete
  4. ola mazi ego leo na einai!!! mousiki kai taksidia ?? polla koina!!!!

    ReplyDelete
  5. ΤΕΛΕΙΑΑΑΑ :)

    *sigh*

    ReplyDelete
  6. Το ότι ο ψαράς έχει βγει μίστερ μαυρίκιος σε διαγωνισμό body building αλλά και μία προσπάθεια να τον φανταστώ να τραβάει κουπί με το ένα χέρι, μέσα στο λιμάνι Poudre D'Or, κάνοντας τη βάρκα του να κάνει κύκλους, με το You Spin Me Round των Dead Or Alive να παίζει στα τέρματα από καγκούρικο ηχοσύστημα και κόσμος στην προβλήτα να τον χειροκροτεί, είναι αρκετά πιο ενδιαφέρον από τα νέα τραγούδια των Editors που ακούσαμε στο Εjekt... Για να μην πω από το set τους γενικά...

    ReplyDelete
  7. there is the tiniest chance Anonymous doesn't speak greek that well yet... :)

    ReplyDelete
  8. diavasa olo to keimeno kai meta evala to tragoudi...eniw8a na to diaskedazw pragmatika!:P
    8a arxisw na kounaw xeria podia opws h tupissa alla ton psara den mporw na ton fantastw se toso proxw ekdoxh opws o kwstas. krima, auto kai an htan diaskedastiko!
    polu xairomai pou perases kala kai xalali h zhleia pou mas trwei twra olous!
    fantazomai 8a gurises kai esu san indh apo ekei, swsta?

    ReplyDelete
  9. @Anonymous hahahahaha well at least u got my joke about ναπαςεκεί.gr
    @Xanthi εμ, ναι. φέρνω λίγο προς το Ινδάκι - η γυφτάκι. όπως το δει κανείς. :P

    ReplyDelete
  10. Απαιτώ καφέ με όλες τις juicy λεπτομέρειες που θα μας κάνουν να βράσουμε στο ζουμί μας από την ζήλεια!!!

    ReplyDelete
  11. πολύ ωραίο post..respect!!!

    ReplyDelete
  12. Αυτά είναι τα ωραία! Πολύ καλή περιήγηση.
    Για πες και τα σεξοτουριστικά τώρα! Χεχε!

    ReplyDelete
  13. αυτά είναι...τέλειο post...το τρίτο μέλος της παρέας δηλώνει για πολύ λίγο την παρουσία του και την λύπη του ταυρόχρονα για την μεγάλη απουσία του...
    Α, για τη ζήλεια είπα κάτι???? όχι ε?
    I'll be back και θα γίνει χαμός!!!!

    ReplyDelete
  14. Etoimazomaste na kleisoume taksidi gia Mauricious...isoun diafwtistikotati...exw psofisei sto gelio me tis perigrafes...mono kai mono giautes....mauricious here we come!!!

    ReplyDelete
  15. Δεν εχω διαβασει πιο διασκεδαστικη ξεναγηση
    ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟΤΑΤΗ!!!!
    ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΗ!!!
    ΝΑ ΘΕΣ ΝΑ ΠΑΣ ΣΤΟ ΜΑΥΡΙΚΙΟ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΑΞΙΔΙ!!!!

    ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ!!!

    ReplyDelete
  16. ο μισθος ειναι 250ευεω τον μηνα ο κατωτατος ο βασικος

    ReplyDelete