16/11/2014

Public Service Broadcasting (live review)

Πότε: Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014, six d.o.g.s.
Φαντάζομαι ένας εύκολος τρόπος για να περιγράψεις τους PSB (εδώ όχι... Pet Shop Boys) είναι το (παράδειγμα βγαλμένο από τη ζωή) "κάτι... ψαγμένα". Σύμφωνοι, δεν είναι εύκολο να περιγράψεις τη μουσική τους. Γιατί όμως να ταυτίζεται το πειραματικό με το ακατάληπτο; Οι PSB δεν είναι πειραματικοί με την έννοια του "δύσκολοι", αλλά αποτελούν ένα νέο μουσικό είδος από μόνοι τους επειδή κάνουν κάτι που δεν κάνει κανένας άλλος.
Οι Wrigglesworth και J. Willgoose, Esq.-ο "αριστερά" και ο δεξιά"- ανέβηκαν (με τα κοτλέ τους και τα παπιγιονάκια τους και τα γυαλάκια τους, σαν oldschool preppy Brits) στη σκηνή του six d.o.g.s. γύρω στις 11 -ο αριστερά στα drums και ο δεξιά "on everything else", όπου "everything else" είναι ένας υπολογιστής, synths, δύο κιθάρες και ένα μπάντζο. Από πίσω, σε μια μεγάλη οθόνη, video clips από το επίσημο αρχείο του BBC και του GPO μας θυμίζουν τα πρώτα αυτοκίνητα, τις πρώτες πτήσεις με αεροπλάνο, τις πρώτες τηλεοράσεις, τα πρώτα ραδιόφωνα, το βρετανικό ταχυδρομικό τρένο (Night Mail), την κατάκτηση του Everest... Κι η μουσική που ντύνει αυτό το ταξίδι στο παρελθόν είναι μια μείξη electronica, post-rock και... μπάντζο που, αν δεν σε έχει προϊδεάσει κάποιος, σε αφήνει πραγματικά έκπληκτο.
(Το παρακάτω video παραείναι φωτεινό και αδικεί κάπως αυτό που είδαμε -στο σκοτάδι τα visuals ήταν γαμάτα, σαν να βλέπεις ασπρόμαυρα ντοκιμαντέρ με live μουσική

Εκείνο που κάνει όλο αυτό το act προσιτό και ανθρώπινο είναι ότι αυτοί οι δύο τύποι χαμογελάνε συνέχεια (και στο κοινό και μεταξύ τους) και ότι ανάμεσα στα τραγούδια (χθες μάλιστα ίσως λίιιγο πιο συχνά από ό,τι θα 'πρεπε, επειδή δεν είχαν μαζί τους VJ κι έτσι έκαναν τις αλλαγές των clips μόνοι τους και προέκυπταν κενά) απευθύνονται στο κοινό -με χιούμορ- με ηχογραφημένες λέξεις μέσα απ'το κομπιούτερ. Έτσι αισθάνεσαι πως παρά τη βαρύγδουπη δήλωσή τους ότι "θέλουν να διδάξουν τα μαθήματα του παρελθόντος μέσα από τη μουσική του μέλλοντος", τελικά δεν παίρνουν τον εαυτό τους τόσο στα σοβαρά (άσε που είναι δύο αξιολάτρευτα nerds, δεν γίνεται να μην τους συμπαθήσεις).
Όπως έγραφα και πέρσι, κανείς δεν ξέρει πόσο μακριά μπορεί να πάει ένα τέτοιο συγκρότημα -επαναλαμβάνοντας στα επόμενα άλμπουμ του μια ιδέα που θα έχει πάψει πια να είναι ριζοσπαστική-  το "Inform - Educate -Entertain" είναι πάντως ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο και, προσωπικά, πάρα πολύ ευχαριστήθηκα χθες και το live και το ότι άτομα που βρέθηκαν στην Αβραμιώτου χωρίς να ξέρουν τι ακριβώς θα δουν, χαρακτήρισαν τους PSB "αποκάλυψη". Πάντα τέτοια, Arte Fiasco. 

Φωτογραφίa: την έκλεψα από το Instagram
 
Θέλεις να γράψεις για το Άκου Αυτό; Suggest a band! 

1 comment:

  1. Nice read! Always a pleasure reading! Thank you for sharing!
    Anyway, anyone heard of the project Whistler Grand in D05 in Singapore? I heard it is a pretty good project with huge potential upside. Anyone else interested? Check this out! 🇸🇬

    Whistler Grand

    ReplyDelete