14/10/2014

100 Κυριακίλες

Ήταν, που λέτε, φθινόπωρο του 2012. Εγώ ψαρωμένη νέα συντάκτρια στο Jumping Fish - μαζευτήκαμε στα (τότε) γραφεία στο Χαλάνδρι για meeting, για να κάνουμε brainstorming και να ρίξουμε ιδέες για θέματα και νέες στήλες. Κοίταζα τους άλλους γύρω μου διερευνητικά (πάντα όταν είμαι με κόσμο που δεν ξέρω νιώθω πολύ άβολα, είμαι μαζεμένη και ντροπαλή -δηλαδή όχι ο εαυτός μου) και κάποια στιγμή όταν ήμασταν έτοιμοι να το διαλύσουμε, έπεσε η ερώτηση: 
- "Κι εσύ, Εύη; Έχεις καμιά ιδέα;"
(μικρή παύση)
- "Ξέρω 'γω, νομίζω ο κόσμος ψάχνει συνεχώς να ακούσει νέα μουσική.. Θα μπορούσαμε να κάνουμε μία στήλη και να ανεβάζουμε κάθε εβδομάδα μια playlist. Έτσι απλά, στο YouTube. Μπορώ να το ξεκινήσω αυτήν την Κυριακή."
Και έτσι γεννήθηκε η "Κυριακίλα" (JF | YouTube | Spotify). Το εβδομαδιαίο μουσικό μου ημερολόγιο. Αυτή, που ξεκινά με το "October" των Broken Bells, ήταν η πρώτη, ever, που ανέβηκε στο YouTube (περιττό να αναφέρω το πόσο με τ ρ ε λ α ί ν ε ι  το ότι κάποια από τα videos της λίστας έχουν αφαιρεθεί και δεν είχα κρατήσει πουθενά το tracklist για να δω τι λείπει).
Και να που 2 χρόνια αργότερα, αυτήν την Κυριακή 19 Οκτωβρίου, φτάνουμε αισίως στις 100 Κυριακίλες
*χαμόγελο συγκίνησης*
Ημερολογιακά, υπάρχουν ίσως ένα ή δυο κενά (η στήλη "πήρε ρεπό" όταν κάναμε redesign στο site και σίγουρα τουλάχιστον άλλη μια φορά στα τέλη Ιουνίου φέτος, γιατί συνέβαινε κάτι σημαντικό τέλος πάντων) αλλά με ελάχιστες εξαιρέσεις μια νέα Κυριακίλα ήταν εκεί, κάθε Κυριακή, γύρω στις 12:30 το μεσημέρι, την ώρα εκείνη δηλαδή που ίσως μόλις έχεις ξυπνήσει μετά από ξενύχτι κι ίσως έχεις κι ένα σχετικό hangover και παλεύεις να ξεφυλλίσεις μια εφημερίδα, ενώ πίνεις τις πρώτες γουλιές καφέ.
Αυτήν την εικόνα έχω κάθε φορά στο μυαλό όταν φτιάχνω μια Κυριακίλα, αλλά παράλληλα ψάχνω πάντα μία αφορμή από κάτι που άκουσα, ή μου συνέβη μέσα στην εβδομάδα ή κάποιο έντονο συναίσθημα, κάποιο πρόσωπο, ένα θέμα της επικαιρότητας, κάτι ευχάριστο ή στενάχωρο ή overwhelming -μετά μπλέκω τα τραγούδια με νέες κυκλοφορίες (που παρακολουθώ έτσι κι αλλιώς λόγω του blog) και ωπ, άλλη μια playlist είναι online.
Δεν μου είναι εύκολο. Φαντάσου να είχες να γράψεις μια 90άρα TDK κάθε εβδομάδα, να την δίνεις σε κάποιον (όχι εύκολο ακροατή), να του λες "άκου αυτό" και να περιμένεις τηλεφώνημα την επόμενη ημέρα για τα σχόλιά του. Όταν έχω έμπνευση, δεν χρειάζεται να προσπαθήσω καθόλου. Όταν δεν έχω χρόνο, μου δημιουργεί (ανεξήγητα πολύ) άγχος. (Έχω ξοδέψει δεκάδες απογεύματα Σαββάτου -έχω ξενυχτήσει -έχω φτιάξει Κυριακίλα σε internet cafe στην Αμοργό όταν οι άλλοι έπιναν ρακόμελα.) Μερικές φορές σκέφτομαι: δηλαδή αυτό θα συμβαίνει για πάντα; Κάθε Κυριακή, για πάντα; Κι αν βαρεθώ; Κι αν δεν θέλω άλλο; Κι αν η Κυριακίλα μου φάει τη ζωή
*λύνεται στα γέλια*
"Μα πώς κάνεις έτσι είναι απλά μια playlist στο YouTube!" Ναι, αλλά κι εγώ είμαι ψυχαναγκαστικός τύπος. Και μόνο που ξέρω ότι κάποιοι (δύο, δέκα, είκοσι, εκατό, χίλιοι -λέμε τώρα!- όσοι είναι) την περιμένουν κάθε Κυριακή, εγώ θέλω να είμαι ΟΚ στο ραντεβού μου. Σαν να κάνω ραδιόφωνο, ενώ ταυτόχρονα κρατάω "log" της εβδομάδας μου. Να: Στην #95 ετοιμαζόμουν για Νύχτες Πρεμιέρας, στην #91 ήμουν διακοπές, στην #80 ήμουν με τις κολλητές μου, στην #78 άλλαξα δουλειά, η #75 ήταν αφιερωμένη, η #68 ήταν μετά από χειρουργείο κι η #67 ακριβώς πριν --και πάει λέγοντας.
Τέλος πάντων, έγραψα όλο αυτό το παραλήρημα γιατί μου ήρθαν κάτι μηνύματα "τι θα κάνεις για την #100;" και σκέφτηκα ότι θα ήθελα να την φτιάξουμε μαζί. Ε; Έτσι, επειδή το 100 είναι ωραίος, στρογγυλός αριθμός. Στείλτε μου λοιπόν μέχρι το Σάββατο 18/10 στο akouauto@gmail.com τραγούδια* που σας θυμίζουν Κυριακή**- κι εγώ θα τα μπερδέψω όλα μαζί και θα τα βάλω σε μια "λογική" σειρά και ωπ, η Κυριακίλα #100 θα εμφανιστεί online.
Και, με την ευκαιρία, ευχαριστώ πολύ -κι εσάς που ξέρω, κι εσάς που δεν ξέρω, και για τα μηνύματα και για τα σχόλια και για τα Like και τα Share. Μπορεί να είναι "απλά μια playlist στο YouTube" -στον απελπιστικά τοσοδούλη μικρόκοσμό μου, όμως, η Κυριακίλα είναι η αγαπημένη μου σταθερά.
*αρκεί να υπάρχουν στο Spotify και το YouTube.
**όποιος τρολάρει και στείλει Τσιτσάνη, φατούρο.

Θέλεις να γράψεις για το Άκου Αυτό; Suggest a band! 

No comments:

Post a Comment