05/09/2012

Red Hot Chili Peppers (live review)

Πότε: Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012, ΟΑΚΑ
Πριν τη συναυλία:
Το live των Peppers στην Αθήνα είχε ανακοινωθεί έναν ολόκληρο χρόνο πριν. Αρκετός καιρός για να αποφασίσει κανείς αν θα πάει, να αγοράσει εισιτήρια, να ξανακούσει όλα τους τα albums (και το τελευταίο) για warm-up, ακόμα και να ψάξει να βρει το setlist για να έχει μια ιδέα του τι να περιμένει. Χθες 4 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της συναυλίας, ένιωθες πως εκείνοι που είχαν βγάλει εισιτήρια βαριόντουσαν τρελά να πάνε, ενώ εκείνοι που ήθελαν πάρα πολύ να πάνε ήταν έξαλλοι που η αρένα είχε γίνει sold out. Κανένα νόημα. Επίσης, λες και ένα χρόνο τώρα δεν το ήξεραν, ξαφνικά όλοι, μαζικά, συνειδητοποίησαν πως η συναυλία θα γινόταν σε στάδιο και άρα θα είχε πάρα πολύ κόσμο και πάρα πολλή ταλαιπωρία και θα πήγαιναν όοολοι μα όοολοι, ακόμα και εκείνοι που (πώς τολμούν!) έχουν ακούσει μόνο το Californication. Αδυνατώ να καταλάβω γιατί όλοι αυτοί οι υπερόπτες κομπλεξικοί που δεν άντεχαν την ταλαιπωρία και τα 15χρονα δεν έκατσαν σπίτάκι τους και βάλθηκαν instead να διατυμπανίζουν παντού πόσο δεν αντέχουν το ότι όλοι τους οι φίλοι στο Facebook πόσταραν όλοι μέρα τραγούδια των RHCP. Όπως είπε και ο @pascal_ "όσοι σνομπάρετε μια συναυλία για το κοινό της, θυμηθείτε ότι οι Beatles παίζανε μπροστά σε ξελιγωμένα αλαφιασμένα κοριτσόπουλα".
Το F.O.S.:
Είχα εισιτήρια Front Of Stage. Μες στο μυαλό μου, είχα πλάσει μια φανταστική συναυλιακή εικόνα: βρισκόμουν σε απόσταση ανάσας από τον Flea, χόρευα, τραγουδούσα, αγκάλιαζα τους διπλανούς μου, ζητούσα από τον Kiedis να μου πετάξει το καπέλο του, ήμουν στο κέντρο του mosh pit. [η νοερή φούσκα σκάει - ποπ!] Τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι. Τι κι αν είχα πληρώσει 75 ευρώ. Μπήκα στο στάδιο μαζί με όοολο τον κόσμο της αρένας (και εκείνους που ξέρουν μόνο το Californication) πέρασα πόρτες, κάγκελα, κιγκλιδώματα, σκάλες, λόφους, βουνά και τελικά... είδα... το F.O.S μία ολόκληρη ώρα από την ώρα που πάρκαρα. Καμία οργάνωση, καμία σειρά, καμία ουρά, καμία πρόβλεψη για το ότι ο κόσμος πρέπει να μπαίνει αλλά και να βγαίνει, κανένα νόημα. Και ΟΚ, μπορεί να ήμασταν στο κέντρο και σχετικά μπροστά αλλά εγώ (είμαι και κοντή) είδα για άλλη μια φορά το μεγαλύτερο μέρος της συναυλίας μέσα από τις (μικρές, btw) οθόνες.
Οι RHCP:
O Kiedis -με το γνωστό καπέλο OFF!- και ο Flea έσκασαν (εννοείται χωρίς μπλουζάκια) με παντελόνια μισό κανονικό, μισό βερμούδα και κάλτσα μέχρι το γόνατο με ρίγα, ασορτί  (aaaw cute). Ο Smith έσκασε με ολόσωμη κόκκινη φόρμα και σε όλο το live σκεφτόμουν πόσο μου θυμίζει από μακριά α) τον Will Ferrell και β) τον Βen Stiller στο The Royal Tenenbaums. O Klinghoffer μπήκε με πατερίτσες και την έβγαλε σε όλο το live καθιστός (τον Δεκαπενταύγουστο έσπασε το πόδι του, αφήστε τα) εκτός από το The Adventures of Raindance Maggie που (άγνωστο γιατί) τον ξεσήκωσε τρελά, λέμε. Γενικά έπεσε πολύ τζαμάρισμα - ανάμεσα στα τραγούδια έπαιζαν ό,τι να 'ναι-χάσιμο-φίλε-μου δηλαδή, το ίδιο και στο τέλος, μετά το encore και αφού έφυγε από τη σκηνή ο Kiedis. Επίσης, δεν θα τους έλεγες και... πολυλογάδες, ο Kiedis δεν θυμάμαι καν αν μας μίλησε και καθόλου (γενικά, ήταν πολύ απόμακρος και μπλαζέ και καμία στιγμή δεν έκανε "bonding" με το κοινό), ο Flea μας είπε 2-3 φορές ότι είμαστε "amazing" και ότι χαίρονται τρομερά που έπαιζαν για 1η φορά στην Ελλάδα και ότι ήταν "fucking ridiculous" που ήταν η πρώτη φορά. Αναφέρθηκε και στην κρίση λέγοντας "τα βλέπεις στις ειδήσεις, μαθαίνεις τι γίνεται, αλλά μετά έρχεσαι εδώ και το μόνο που νιώθεις είναι μόνο αγάπη". Στο encore μου είπαν ότι μπήκε στη σκηνή περπατώντας με τα χέρια, εγώ ποτέ δεν το είδα αυτό, αλλά είπαμε είμαι και κοντή.
To setlist:
Ξεκίνησαν με Monarchy of Roses (το πρώτο κομμάτι του τελευταίου τους album, αναμενόμενο) Έπαιξαν στα καπάκια  Dani California, Can't Stop και Scar Tissue (καλή φάση) συνέχισαν με το (boooring) Look Around κατά τη διάρκεια του οποίου εμφανιζόταν στις οθόνες ένα καρτούν-άλογο (κι εγώ γέλαγα κι έλεγα από μέσα μου let's go to the candy mountain, charlieee) και μετά έγινε μια "κοιλιά" με Strip My Mind, Parallel Universe και I Could Have Lied, πριν σκάσει το ραδιοφωνικό The Adventures of Rain Dance Maggie και τα I Like Dirt, Under the Bridge (εννοείται τραγουδούσε όοολο το στάδιο) και το Higher Ground του Stevie Wonder. Έκλεισαν με Californication, Goodbye Hooray και By the Way και επέστρεψαν με ένα... τουμπερλέκι (του Mauro Jam), το Suck My Kiss (τα δωσα όλα εκεί, έπρεπε να ήσασταν από μία γωνιά να με βλέπατε), Ethiopia (no one cared, κακή επιλογή για encore), Give It Away (της μουρλής) και ένα ψυχεδέλικό-καμαρώστε-μας-που-παίζουμε-παπάδες-τζαμάρισμα (άνευ Kiedis) Φυσικά, εκείνοι που ξέρουν μόνο το Californication (πρωταγωνιστές της βραδιάς) ήταν έξαλλοι γιατί δεν έπαιξαν το Otherside

Το ζουμί:
Οι συναυλίες σε μεγάλα στάδια δεν είναι εύκολες. Έχουν αναγκαστική ταλαιπωρία, αναμενόμενη πολυκοσμία και μέτριο ήχο (εξαρτάται βέβαια πολύ από το που κάθεσαι). Γιαυτό περιμένεις πέρα από τη μουσική και κάτι να σε εντυπωσιάσει, να σε αγγίξει, να σου αποτυπωθεί ως εικόνα στο μυαλό, για να ξεχάσεις αυτομάτως όλα τα υπόλοιπα και να πεις χαλάλι όλα τ'άλλα μόνο και μόνο για αυτή τη στιγμή. Η χθεσινή συναυλία δεν αισθάνομαι ότι είχε κάποιο highlight. Θα θελα πολύ να γυρίσω πανευτυχής και γεμάτη νιώθοντας ότι όντως πήγα στο μουσικό γεγονός της χρονιάς. Θα ήθελα να έχω μείνει άφωνη με την ενέργειά τους, την επικοινωνία τους με το κοινό, την όλη performance, την τρέλα, το «δέσιμο» της μπάντας. Νομίζω όμως ότι σε ένα χρόνο από τώρα η πρώτη εικόνα που θα μου έρχεται στο μυαλό θα είναι η επίπονη έξοδός μας από την αρένα και τα χιλιάδες έφηβα κοριτσάκια με τζιν σορτσάκια. Έτσι προτιμώ να κρατήσω τη φανταστική μου συναυλιακή φωτογραφία: βρισκόμουν σε απόσταση ανάσας από τον Flea, χόρευα, τραγουδούσα, αγκάλιαζα τους διπλανούς μου, ζητούσα από τον Kiedis να μου πετάξει το καπέλο του, ήμουν στο κέντρο του mosh pit. 

12 comments:

  1. 1.Αυτό που εσύ θεώρησες κοιλιά εγώ θεώρησα έκπληξη γιατί είπαν ένα απο τα αγαπημένα μου τραγούδια. 2.αν ήθελες να είσαι σε απόσταση ανάσας λάθος εισητήριο πήρες,90κάτι ;έκανε οχι 75.τελοσπάντων η συναυλία τα έσπασε,την επόμενη φορά πήγαινε σε γκρουπ που δεν ξέρεις μόνο τα mainstream τραγούδια..ή φόρα τακούνια κ ίσως να σταματήσεις να γκρινιάζεις κ εσύ κ όλοι οι ομοειδείς σου. peace

    ReplyDelete
  2. ..μα... αν φορούσα τακούνια θα είχαν πρηστεί τα πόδια μου και θα γκρίνιαζα περισσότερο.

    ειρήνη υμίν.

    ReplyDelete
  3. Ωραίο ριβιού και είναι μαλακία που έσπασε το ποδάρι ο άλλος, αλλιώς θα 'δινε όρθιος. (Το Parallel Universe είναι κομματάρα :P )

    υγ: Ό,τι να ναι Anonymous, γιατί τόσο χώσιμο για το 75αρι εισητήριο; Και αυτό το σχόλιο για τα mainstream τραγούδια ήταν φουλ άστοχο :P ντεμεκ peace

    ReplyDelete
  4. to strip my mind px ta 50 toulaxiston atoma gurw mou den to h3eran,ola osa paizei to radiofwno 3etrelanan to koino.katalaves twra ti shmainei mainstream h na to 3anae3hghsw?to 8ema einai re paidia den exete 3anapaei se sunaulies?den 3erete pws exoun ta pragmata?ti gkriniazete ka8e fora "a den evlepa" "a den eipe to tragoudi pou h8ela" ama sas xalaei toso polu to live uparxei k to youtube.telospantwn den fainetai na eiste k polu 8etikoi se kritikh..den 8a asxolh8w allo..eseis xalieste sthn telikh.egw perasa apisteuta. ps.katse se ka8isma tote k mhn mou peis den niw8eis ton palmo..me tosh gkrinia niwsaste k tpt?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαχα, εσύ τα πήρες, όχι αστεία! Μην ασχολείσαι ωρέ! Άντε τώρα γιατί να! Δεν νιώσαμε τίποτα! Αφού δεν έπαιξε το Otherside!

      Delete
  5. Χαίρομαι που πέρασες απίστευτα και (αλήθεια) ζηλεύω γιατί τη χθεσινή συναυλία την περίμενα εδώ και ένα χρόνο με πολλή ανυπομονησία. Επέτρεψέ μου να έχω γνώμη κυρίως για τη χθεσινή (κάκιστη) διοργάνωση γιατί έχει τύχει να δω πολλές συναυλίες στο εξωτερικό (για τις οποίες μακάρι να είχα reviews αλλά πήγα πριν ξεκινήσω να γράφω σε αυτό το blog) και με εξοργίζει κάθε φορά το πόσο ταλαιπωρούμαστε επειδή κάποιοι άνθρωποι δεν ξέρουν να κάνουν τη δουλειά τους. Το F.O.S. δεν θα 'πρεπε να είναι η μισή αρένα, αλλά ένα ΜΙΚΡΟ κομμάτι μπροστά για όσους τα έσκασαν. Και θα έπρεπε να υπάρχουν 2 διάδρομοι για να μπορεί ο κόσμος να μπαίνει και να βγαίνει, με άνεση. Και πολλά άλλα, αλλά δεν συνεχίζω για να μην πεις πάλι ότι γκρινιάζω.

    Το setlist το αναγνώρισα όλο γιαυτό και σημείωσα τα τραγούδια για να τα αναφέρω στο post. Θα μπορούσε να είναι πιο δεμένο και πιο ξεσηκωτικό (δεν έχουν σημασία μόνο τα τραγούδια, αλλά και η σειρά και η επικοινωνία με το κοινό, ακόμα και το video art, τα φώτα, ο ήχος, όλα) Ο Kiedis δεν ήταν ο performer που νόμιζα ότι θα δω. Και τα τόσα τζαμαρίσματα ήταν περιττά κατά τη γνώμη μου. Για τους "mainstream" της υπόθεσης, ξαναλέω, με κάλυψε ο @pascal_.

    Και τώρα πάω να βάλω τα τακούνια μου και να κλείσω ένα εισιτήριο F.O.S. για τα 20 χρόνια Φοίβος.

    ReplyDelete
  6. χωρις παρεξηγηση κιολας, αλλα επειδη εσυ ειχες να δωσεις 75 ευρουλακια και να πας στο λεγομενο F.O.S θα επρεπε να σου στρωσουν και κοκκινο χαλι? μιλας για υπεροπτες κομπλεξικους που γκρινιαζουν για την ταλαιπωρια και εσυ περιμενες μαλλον ειδικη μεταχειριση την οποια (ευτυχως) δεν ειχες. τι να πουμε και εμεις που δεν ειχαμε να πληρωσουμε ουτε 45 ευρω και περιμεναμε με τις ωρες να μπουμε να δουμε την μπαντα...

    κατα τα αλλα χωρις παρεξηγηση (παλι) και ουτε με κακη διαθεση, θεωρω το review σου χαζοχαρουμενο...

    στοιχειωδη εμπειρια να εχει καποιος απο συναυλιες διαφορων τυπων και μουσικων γουστων, το πιο πιθανο θα ηταν να εμενε απογοητευμενος απο την εικονα μιας μπαντα αυτου του επιπεδου...πολλοι ειχαμε την αναγκη εδω και παρα πολλα χρονια να δουμε τους rhcp αλλα ειδαμε κομματια χωρις καμια συνδεση μεταξυ τους, εναν τραγουδιστη σνομπαρια ο οποιος απεδωσε λιγο ανω του μετριου, εναν ηχο στα 3 πρωτα τραγουδια τελειως σκατα -πραγμα ανεπιτρεπτο- και ενα γενικοτερο φλωρο-soft pop feeling ψαχνοντας μονο πισω απο το μπσο να δουμε που πηγε το funk...

    εφοσον και εγω οπως και ολοι μας αγαπαμε φουλ rhcp, αλλα παρολα αυτα θα κρινω αυστηρα με βαση αυτα που ειδα, θεωρω οτι η συναυλια ηταν επιεικως μετρια και πολυ κακο για το τιποτα τελικα. μονο ο flea o chad και το visual art εσωσαν λιγο την κατασταση αλλα και παλι, εμφανιστηκε μια μπαντα πολλα επιπεδα κατωτερη του ονοματος της...

    οσο για τα mosh pit...πολυ γελιο. την μιση συναυλια την ωγαλαν οι περισσοτεροι με τις καμερες τους και μην τους τσαλακωσει το make up...τι να λεγαμε και τα mosh pit των hatebreed δηλαδη...

    βαθμολογια συναυλιας 6,5/10 (επιεικως και λογω συναισθηματικης αξιας και μονο)

    ReplyDelete
  7. yperoxi mousika sunaulia m tromeri energeia ap tn flea..dn einai adika enas ap ts koryfaious mpasistes pagosmiws..twra exw dei u2, bon jovi se oaka, placebo, prodigy, moby, kasabian klp s alla meri k exw n pw oti oi red hot evgalan makran tn kalutero ixo ap olous..(kai oi placebo eixan tromero ixo k kuriws apisteuta fwnitika..imoun mprosta me ligo mesi k pragmatika tetoion ixo dn exo ksanakousei..m aresoun arketa oi red hot alla agapimenoi m dn upurxan pote..pleon exw n pw oti me kerdisan oxi mono emena alla osos kosmos itan gyrw m oloi ap oles tis ilikies eixame meinei afwnoi...twra oson afora tn ilikia ontws itan polu mikros o m.o ilikias..gia ta atoma p xeroun 2-3 tragoudia ts k pigan aporw pws to anaferete s oles tis sunaulies megalwn onomatwn..les kai dn to exete ksanadei..prwti fora to eidate dld??

    ReplyDelete
  8. @giorgos (Εντάξει, κόκκινο χαλί όχι, θα ήταν λίγο υπερβολικό.)
    Αλλά ναι, αλήθεια τώρα, τι στο καλό εννοείς, γιαυτό υπάρχουν διαφορετικές τιμές εισιτηρίων, για να έχουν αυτοί που πλήρωσαν περισσότερο καλύτερη οπτική γωνία, ευκολότερο μπες-βγες και καλύτερη εμπειρία. Στα άλλα, I hear you - και συμφωνούμε πάνω-κάτω (κι ας με είπες χαζοχαρούμενη).

    @Anonymous xairomai p perases kl - panta tetoia :)

    ReplyDelete
  9. ρε ευη δεν σε ειπα χαζοχαρουμενη, το ριβιου σου και μονο χαρακτηρισα ετσι!

    να στο πω στα ισια ειναι εγκληματικο να υπαρχουν διαφορετικες τιμες εισητηριων στην αρενα, για να κανει ο λωρης την κονομα του.αν θελει vip να χρεωσει 200 ευρω τις καλες κερκιδες και οποιος γουσταρει να παει εκει.αρενα υποτιθεται παει ο κοσμος για να ταλαιπωρηθει λιγακι και να χτυπηθει...και συνηθως αυτος ο κοσμος δεν διαθετει ελαφρα τη καρδια 75 ευρω...

    τελοςπαντων οσοι φιλοι μου πληρωσαν εισητηριο το μετανιωσαν οικτρα και μονο οι νεαροτεροι θα το απολαυσαν λιγο παραπανω φανταζομαι...αυτοι δηλαδη που ειχαν την τυχη στα 15-16 τους χρονια να δουν πεππερς.
    απο την αλλη βεβαια ειναι οι ιδιοι που οταν διναν λαιβ οι τρυπες δεν ειχαν γεννηθει καλα-καλα...δεν βαριεσαι καθε γενια εχει τα καλα και τα κακα της...
    καληνυχτα ;)

    ReplyDelete
  10. Φωτεινη07/09/2012, 20:04

    Ευη δε θα μπορουσα να συμφωνω περισσοτερο μαζι σου.Το live ηταν απογοητευση.Ηταν λες και παιζαν απο υποχρεωση...Αρενα ημουν(45ΑΡΙ),δε με ενοιαξε τοσο το σπρωξιδι που εφαγα,ή που δεν εβλεπα,αυτο που με πειραξε ηταν ο ηχος...Φαντασου πως στο πρωτο κομματι νομιζα πως ειχαν βαλει καποιo...εφε στη φωνη του Kiedis.Eνιωσα να με εκμεταλλευονται...στεγνα...ΚΡΙΜΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

    ReplyDelete
  11. Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΗΤΑΝ ΦΟΒΕΡΗ!ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΚΕΦΤΩ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΜΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΠΑΕΙ!ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΤΟΥΣ RED HOT CHILI PEPPERS ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΝΑ ΑΚΟΥΩ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ!ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΟΙ RED HOT CHILI PEPPERS ΤΑ ΣΠΑΝΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete