30/11/2013

#Blogovision: ένας πρόλογος

Πέρυσι ήταν η πρώτη χρονιά που πήρα μέρος στη Blogovision. Πριν ξεκινήσω, είχα γράψει, την τελευταία μέρα του Νοέμβρη, μια μια μικρή εισαγωγή, γιατί είχα νιώσει την ανάγκη να εξηγήσω την εμμονή μου με τις λίστες
"Εμένα, να. Αυτό μ'αρέσει. Να φτιάχνω λίστες."
Ε λοιπόν, εγώ φέτος έτσι την έβγαλα.  Όλη τη χρονιά έφτιαχνα λίστες 
Η "Κυριακίλα" ήταν ό,τι πιο σημαντικό συνέβη στον μικρόκοσμό μου το 2013. Τη συνήθισα εγώ, τη συνήθισαν κι άλλοι (συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι, γνωστοί, άγνωστοι -όλοι τους απερίγραπτα συγκινητικοί) και πλέον δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω τη χαζή αυτή λέξη (που δεν υπάρχει) χωρίς να σκεφτώ τις mixtapes που στήνω κάθε Κυριακή. 
Χαζεύω το tracklist κάθε Κυριακίλας και περνάει από μπροστά μου όλο το 2013. Άκου αυτό: 
Η #11 έχει Alexandre Desplat γιατί ήταν προ-Οσκαρική περίοδος και έβλεπα συνέχεια ταινίες, η #18 ξεκινά με το 'Black Mirror' και το 'Girls' γιατί σ'εκείνη τη φάση είχα κολλήσει με αυτές τις δύο σειρές, η #25 ξεκινά με το 'Sixteen Tons' γιατί περνούσα φάση 'Mad Men', η #26 έχει το 'Blood Like Lemonade' και το 'Strawberry Fields Forever' γιατί είχε συμβεί αυτό, η #30 είναι γεμάτη τοπωνύμια γιατί έλειπα ταξίδι στη Βαρκελώνη, η #35 έχει μόνο μπάντες που έπαιξαν στο Werchter. Aπό την #31 μέχρι την #43 ήταν καλοκαίρι. Η #32 ξεκινάει με το 'I Might Be Wrong' γιατί κάποια πράγματα τα είχα δεδομένα και δεν έπρεπε. Η #45 έχει το 'One Lifestand' γιατί παντρεύτηκαν δυο φίλοι. Η #33 ξεκινά με το '57 Channels and Nothing On' γιατί έκλεισε η ΕΡΤ, η #48 με το 'Arrested' γιατί συνέλαβαν τον Μιχαλολιάκο, η #51 με το "Why Don't You Find Out For Yourself" γιατί μόλις είχε κυκλοφορήσει η αυτοβιογραφία του Morrissey #53 έχει το 'Venus In Furs' γιατί πέθανε ο Lou Reed...
Καμία από τις 57 Κυριακίλες (που έχω φτιάξει μέχρι σήμερα) δεν ήταν απλά "μερικά τραγούδια στη σειρά" -κάτι, πάντα, ήθελα να πω.
Έτσι και τα albums. Δεν είναι απλά "μερικά τραγούδια στη σειρά". Το θέμα είναι αν αυτό που θέλουν να πουν, εσένα θα σου μιλήσει ή όχι.
"Οι 200 μεγαλύτεροι καλλιτέχνες όλων των εποχών"
"Οι 100 ταινίες που θα σου αλλάξουν τη ζωή"
"Οι 50  σημαντικότερες τηλεοπτικές σειρές"
"Οι 30 συνταγές που πρέπει να δοκιμάσεις"
 "Τα 20 καλύτερα albums της χρονιάς" 
"Καλύτερα". Αδύνατον να αρέσουν σε όλους μας τα ίδια. Ακόμα κι αν ένα album είναι άρτιο καλλιτεχνικά, αφήνει άλλη γεύση στον καθένα. Αυτό που λες σε κάποιον "μιλάμε, τρελαίνομαι για μύδια" κι η απάντηση είναι: "μπλιαχ". Κι εσύ δεν μπορείς καν να το συλλάβεις και γίνεσαι έξαλλος: "μα ΠΩΣ γίνεται να μη σ'αρέσουν τα μύδια;"  

Ε, κάπως έτσι και στη Blogovision.
Φέτος είναι πάρα πολύ δύσκολο να εντοπίσεις τα καλύτερα (ή έστω τα αγαπημένα σου) albums. Και πέρα από αυτό, δεν υπάρχει λογική κατάταξης. Ο μέσος όρος βαθμολογίας των περισσότερων δίσκων που κυκλοφόρησαν μες στο 2013 πρέπει να ήταν 8/10 -είναι αδιανόητο το πόσο πολλές και πόσο καλές κυκλοφορίες ακούσαμε.
Λοιπόν εγώ αποφάσισα το εξής. Τα 20 albums που θα ανεβάσω τις επόμενες μέρες θα είναι εκείνα τα 20 που εμένα μου μίλησαν περισσότερο. Που τα άκουσα πιο πολύ. Που πήρα κομμάτια τους και τα έβαλα στις Κυριακίλες μου. Που τα έχω συνδυάσει με το 2013. Και στην κορυφή θα βάλω εκείνο που, όποτε στο εξής το ακούω, θα με γυρίζει από την πρώτη του νότα, ακαραιαία, σ'αυτήν την απίστευτη, απίστευτη χρονιά.

3 comments:

  1. Τζόνσον ο αλογόμυγας11/12/2013, 00:43

    Σίγουρα ερωτεύτηκες :)

    ReplyDelete
  2. This replica alexander mcqueen shoe is of perfect quality and comfortable to wear.replica alexander mcqueen Wear this shoe when you travel, and you won't get tired. cheap men alexander mcqueen I recommend this site to my good friends, they are very happy to buy such cheap alexander mcqueen shoes

    ReplyDelete